Maj måneds nyhedsbrev er nu tilgængeligt

Læs det på Selvbetjeningen under menupunktet "Marked" - "Seneste nyt".

Indhold:

Nasdaq Commodities Faste priser på vindmøllestrøm Hvad bestemmer prisudviklingen på kort sigt? Hvad bestemmer prisudviklingen på langt sigt? Daglig prismail og nyhedsbreve

Det finansielle marked

Nasdaq Commodities

Det finansielle marked på engrossalg af strøm foretages i Norden på elbørsen Nasdaq Commodities OMX. Den fremtidige produktion handles som futures á 1 MW. Et salg på en årskontrakt på børsen er en aftale om at levere 1 MW i hver time i alle årets 8760 timer.

Faste priser på vindmøllestrøm

Da vindmøller ikke leverer 1 MW i timen i alle døgnets timer, er der et fradrag på de faste priser på vindenergi i forhold til den rå baseloadpris, som handles på elbørsen.

Foruden baseloadprisen skal der tilkøbes et områdepristillæg (EPAD i fagsprog) for det område, hvor strømmen leveres. Dette pristillæg kan være positivt eller negativt alt efter udbud og efterspørgsel samt kabelkapacitet i området. Danmark er opdelt i to prisområder, Øst- og Vestdanmark.

I Danmark er pristillægget som oftest positivt om sommeren, mens det er negativt om vinteren, hvor den store mængde vindkraft øger udbuddet, som i nogle perioder overstiger efterspørgslen.

Hvad bestemmer prisudviklingen på kort sigt?

På helt kort sigt er det vejret (vind, vand og temperatur), der bestemmer prisudviklingen. Prisen på næstkommende kvartal styres kraftigt af mængden af vandkraft til rådighed og forventninger til nedbørsmængder. Dette skyldes den store andel af el, der produceres på vandkraft i Norden.

Hvad bestemmer prisudviklingen på langt sigt?

Råvarepriserne og især kulprisen bestemmer retningen for elpriser med længere tid til levering. Især årskontrakter bevæger sig på baggrund af ændringer i kulprisen.

Daglig prismail og nyhedsbreve

Vindenergi Danmark udsender dagligt en mail med dagens priser og en markedskommentar. Tilmeld prismail på selvbetjeningsportalen.